Zlato na ročnom maxime, Rast zlata, Gaza, Izrael

Zlato opäť mieri na ročné maximum

Zlato v stredu (18.10.) vyskočilo nad hranicu 1 850 EUR za uncu a smeruje k úrovni ročného maxima, keďže obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe prinútili investorov hľadať bezpečné útočisko aj vo forme zlata.

Napätie na Blízkom východe kontinuálne eskalovalo po tom, čo v utorok pri výbuchu v nemocnici v meste Gaza zahynulo približne 500 Palestínčanov, pričom Izrael poprel, že by útok vykonal. Medzitým sa ale ukázali aj silnejšie údaje o maloobchodných tržbách a priemyselnej výrobe v USA, než sa očakávalo, čím sa posunuli výnosy štátnych dlhopisov späť k viacročným maximám.

Predpovede expertov z prvých dní konfliktu medzi Izraelom a Hamasom nepredpokladali takto strmý a náhly rast zlata. Predpokladal sa nárast k úrovni 1 900 dolárov, no je možné, že zlato dokáže túto hranicu atakovať až v eurách. Táto skutočnosť len potvrdzuje, že zlato je najväčším svetovým aktívom bezpečnosti v časoch kríz a pri nepredvídateľných konfliktoch. Žiadne iné aktívum nedrží takúto silnú mieru korelácie medzi rastom ceny pri vojnových konfliktoch a krízach. V takýchto situáciách smeruje väčšina štandardných aktív smerom nadol, zatiaľ čo zlato atakuje ročné maximum vo veľmi rýchlom raste. 

Krízy, zlato a iné triedy aktív

Zatiaľ ako zlato posilňuje v časoch neistoty, iné triedy aktív stagnujú. Dnes už vieme že konflikt v Izraeli vystrelil cenu zlata k ročným maximám, no na akciových a iných kapitálových trhoch to tak nie je. Napríklad Dow Jones Industrial Index klesol za posledný mesiac o vyše 2%, Index S&P 500 rovnako klesol o vyše 2%, pričom pri posledných piatich dňoch stratil takmer 1%. Preto sa v rizikových a neistých časoch oplatí investovať práve do overeného investičného zlata.

Príklady z histórie

Takéto správanie zlata však nie je ojedinelé. Ak sa pozrieme na príklad z nedávnej minulosti, zlato tiež jasne posilnilo koncom februára 2022 pri ruskej invázii Ukrajiny, kedy sa obavy investorov pretavili do dôvery v bezpečné zlato. Tento jav bol sprevádzaný aj nárastom ceny striebra a ďalších platinových kovov ako platina a paládium.

Koncom 70. rokov 20. storočia došlo tiež aj k mnohým prevratom, vrátane iránskej revolúcie v roku 1978, iránsko-irackej vojny v roku 1979, invázie Sovietskeho zväzu do Afganistanu v decembri 1979 a iránskej rukojemníckej krízy v roku 1979. V tomto období došlo k zvýšenej aktivite pri náraste ceny zlata. Cena zlata vzrástla o 23 % v roku 1977, 37 % v roku 1978 a neuveriteľných 126 % v roku 1979. Korelácia týchto konfliktov s nárastom zlata je možné vidieť v grafe nižšie.

 

Je zrejmé, že zlato nerastie len pri vojenských konfliktoch, ale aj pri indikáciách kedy je možné takéto konflikty a ozbrojené strety predpokladať. Vojny, invázie, teroristické útoky, rukojemnícke a utečenecké situácie sú jasným faktorom pre posilnenie ceny zlata.

Späť na blog

Pridať komentár