Využitie zlata, investičné zlato, priemysel, goldvault.sk

Využitie zlata

Zlato je dlhodobo vysoko cenené nielen pre svoju prirodzenú krásu, ale aj pre svoju vzácnosť, užitočnosť a všestrannosť, čo znamená že ho možno nájsť v rôznych sférách moderného života. Jedinečné a rôznorodé vlastnosti zlata z neho robia nenahraditeľnú a ekonomicky dôležitú zložku v rôznych segmentoch. Tradične sa zlato používalo na výrobu mincí a tehličiek ako platidiel, šperkov, no v posledných desaťročiach sa zlato začalo objavovať aj v špecifických odvetviach. V tomto článku sa pozrieme podrobnejšie na to, o ktoré odvetvia sa jedná a kde sa zlato používa najviac.

Šperky

Azda najstarším použitím zlata sú šperky. Využitie zlata na výrobu šperkov sa datuje na viac ako 6000 rokov. Slávna pohrebná maska egyptského faraóna Tutanchamona bola vyrobená z takmer čistého zlata. Približne 47 % z celkového vyťaženého zlata každý rok sa stále používa na výrobu šperkov. Keďže sa zlato relatívne ľahko opracúva na rozdiel od iných platinových kovov, dá sa ťahať do drôtov, tepať do tenkých plátov, taviť a odlievať do tvarov, je odolné voči poškriabaniu, má veľmi vysoký lesk, je odolné voči oxidácii a korodovaniu, no zároveň jeho teplota tavenia nepatrí medzi tie najvyššie. Šperky sú ešte stále najčastejším spôsobom, akým sa zlato dostáva k spotrebiteľom. V grafe nižšie je možné vidieť porovnanie využitia v jednotlivých odvetviach.

 

 

Po šperkoch nasleduje výroba zlatých tehličiek (37%), výroba zlatých mincí (9%), využitie v elektronike (6%), a iné (1%). Dáta pochádzaj z roku 2022. Tým pádom vieme povedať, že po šperkoch je druhým najčastejším využitím zlata práve výroba investičných tehličiek a mincí. Tento spôsob využitia zlata je zďaleka ten najideálenjší, pretože v tomto spôsobe využitia sa zlato zachová najdlhšie. Šperky znehodnocujú rýdzosť a dlhovekosť zlata, zlato použité v elektronike nie je nikdy stopercentne zrecyklované, a tak len investičné zlato zabezpečuje garanciu budúceho obehu a hodnoty zlata v plnej miere.

Financie

Historicky sa zlato považovalo za symbol bohatstva a používalo sa na finančné transakcie. Predpokladá sa, že prvé čisto zlaté mince boli vyrobené v maloázijskom kráľovstve Lýdia v roku 560 pred Kristom. Táto tradícia pokračuje dodnes a zlato je stále najobľúbenejším drahým kovom na investície.
Jedným z najbežnejších spôsobov, ako držať alebo investovať do zlata, sú zlaté mince, zlaté tehličky alebo zlaté zliatky.

Elektronika

Zlato je spoľahlivý, vysoko účinný vodič ktorý nekoroduje, takže je ideálny na použitie v elektrických obvodoch. Malé množstvo sa nachádza takmer vo všetkých elektronických zariadeniach vrátane mobilných telefónov, televízorov, kalkulačiek a jednotiek globálneho systému určovania polohy (GPS). Rýchly a presný prenos digitálnych informácií je v dnešnom svete životne dôležitý a zlato ako efektívny a spoľahlivý vodič sa často nachádza vo výpočtovej technike na uľahčenie presného prenosu digitálnych dát pozoruhodnou rýchlosťou.

Letecký a vesmírny priemysel

Zlato hrá dôležitú úlohu v leteckom a vesmírnom priemysle, kde sú konzistentné a jednoznačne efektívne technológie kľúčom k prežitiu. Zlato sa používa na mazanie rôznych mechanických častí, v obvodoch na vedenie elektriny a na poťahovanie istých častí kozmických zariadení a teleskopov, pri ktorých sú potrebné absolútne stabilné a pevné materiály. V tomto smere sa využívajú aj platinové kovy.

Medicína

Zlato sa v zubnom lekárstve používa už stáročia pred Kristom. Je chemicky inertné, ľahko sa zavádza a je nealergické, a preto je veľmi vhodné pre výplne, korunky, mostíky a ortodontické aparáty. Zlato používané v zubnom lekárstve je prevažne biele zlato, zvyčajne 15 karátové alebo vyššie, alebo zlatá zliatina.

Zlato sa tiež používa v medicíne vo forme soli alebo rádioizotopov, ktoré sa užívajú perorálne alebo injekčne na zmiernenie určitých stavov vrátane ťažkej reumatoidnej artritídy a tuberkulózy. Malé množstvá izotopov zlata sa používajú pri diagnostike a liečbe určitých chorôb. Pri lagoftalme, čo je stav charakterizovaný neschopnosťou osoby zavrieť oči, sa do horného očného viečka zasadí malé množstvo zlata, ktoré pomôže osobe zavrieť oči. Izotop zlata, zlato-198, sa zase používa pri liečbe rakoviny.

Uznanie zlata

Jedinečná krás a kvalita zlata z neho robia jeden z najdôležitejších symbolov našej civilizácie. Zlato používame na naše najpozoruhodnejšie predmety: snubné prstene, olympijské medaily, náboženské ikony a slávne ocenenia. Zlato tu bolo pred tisíckami rokov a nikam neodíde. Preto si doprajte aj Vy zlato len tej najvyššej kvality, napríklad aj cez náš e-shop.


 

Späť na blog

Pridať komentár