Centrálne banky, nákup zlata, centrálne banky milujú zlato

Prečo centrálne banky nakupujú zlato?

V poslednom období bol zaznamenaný zvýšený záujem o nákup zlata zo strany centrálnych bánk. Ktoré krajiny to boli, koľko zlata sa nakúpilo, a prečo centrálne banky jednoducho milujú zlato? Na tieto otázky sa pozrieme v tomto článku.

Minulý rok 2022 bol čo sa týka zlata úplne výnimočný. V minulom roku dosiahol dopyt centrálnych bánk po zlate historické maximum; centrálne banky po celom svete pridali do svojich zásob ohromujúcich 1 136 ton zlata – v hodnote neuveriteľných 70 miliárd dolárov. Ide o najväčší nárast zlatých rezerv za viac ako 70 rokov.

Ktorá krajina ho nakúpila najviac?

Je to Turecko. Turecká centrálna banka nakúpila najviac zlata v roku 2022, čím vytlačila svoje oficiálne rezervy až na 542 ton, čo je najvyššia úroveň v histórii tejto krajiny. Prečo tento krok? Ako možno viete, inflácia v Turecku za posledných pár rokov dosiahla bezprecedentnú úroveň, v októbri prekonala 85 % a v decembri sa spomalila na 64 %. Je teda zrejmé, že nákup takého množstva zlata bol krokom na ochranu krehkej ekonomiky krajiny, čo len potvrdzuje historickú úlohu zlata ako ochrany pred infláciou.

Čína minulý rok tiež nakúpila zlato vo veľkom.
Čínska ľudová banka obnovila nákup zlata prvýkrát od roku 2019 pridaním 62 ton v novembri a decembri a po prvý raz zvýšila svoje celkové zásoby zlata na viac ako 2 000 ton. Jedným z možných dôvodov, prečo Čína zvýšila svoje nákupy zlata, je zníženie svojej závislosti od amerického dolára. Okrem toho rezervy čínskej centrálnej banky tvoria väčšinou americké doláre, ktoré môžu byť kedykoľvek sankcionované, ako to urobili USA s ruskými rezervami po invázii Moskvy na Ukrajinu. Prirodzene, Čína chce teraz rýchlo diverzifikovať svoje rezervy, pričom zlato je spoľahlivou a bezpečnou možnosťou.

💡Ktoré boli ďalšie krajiny s najväčším záujmom o zlato?

🇪🇬 Egypt - 47 ton

🇶🇦 Katar - 35 ton

🇮🇶 Irak - 34 ton

🇺🇿 Uzbekistan - 34 ton

🇮🇳 India - 33 ton

🇦🇪 SAE - 25 ton.

Prečo sa centrálne banky pravidelne obracajú na zlato?

Svetová rada pre zlato sa pýtala centrálnych bánk, prečo nakupovali zlato v roku 2022, a ako dôvody uviedli nasledovné:

Hlavné dôvody, prečo centrálne banky nakupujú zlato:

historická pozícia (59 %), výkonnosť v čase krízy (39 %), dlhodobé zabezpečenie hodnoty/inflácie (41 %), žiadne riziko zlyhania (43 %), efektívny diverzifikátor portfólia (35 %), žiadne politické riziko (20 %), vysoko likvidné aktívum (28 %), slúži ako cenný kolaterál (28 %), očakávanie zmien v medzinárodnom menovom systéme (0 %), domáca produkcia zlata (17 %), nástroj politiky (9 %), súčasť politiky dedolarizácie (0 %).

Ako je možné vidieť, historická pozícia zlata spolu s jeho výkonnosťou v čase krízy patrili medzi najdôležitejšie faktory pre centrálne banky v ich nákupoch zlata.

A hlavne: Čo to znamená pre Vás?

V podstate jednu hlavnú vec: môžete si takisto vziať príklad z centrálnych bánk a začať budovať svoje zlaté úspory. Prečo? Je to overený prostriedok ktorý chráni vaše úspory pre infláciou. Môžete si prečítať náš článok, kde sme porovnali výkonnosť sporiacich účtov oproti zlatu. V tomto je zlato bezpochyby správnou volbou.

Rovnako ako centrálne banky nakupujú zlato, aby ochránili svoje ekonomiky pred infláciou a ekonomickou neistotou, aj vy môžete použiť svoje zlaté úspory na ochranu svojich osobných financií z dlhodobého hľadiska.

Zlato je obmedzený zdroj, ktorý nie je ovplyvnený infláciou, čo znamená, že hodnota vašich zlatých úspor zostane stabilná v z dlhodobého hľadiska.
Po druhé, v časoch ekonomickej neistoty môžete stratiť dôveru v akciový trh alebo tradičné formy meny. Počas takýchto období sa zlato často stáva cennejším, pretože ho investori kupujú ako bezpečné aktívum.
Po tretie, fyzické zlato je hmotné aktívum, ktoré môžete držať vo svojom vlastníctve. Na rozdiel od digitálnych aktív alebo akcií sa nemôže stratiť alebo ukradnúť elektronicky. Takže, ako sme už povedali, vedomie, že máte fyzický majetok, ktorý sa nedá ľahko vziať, vám dá pocit bezpečia, ale aj reálnej ochrany.

Späť na blog

Pridať komentár