Vybrať si zlato, alebo sporiaci účet?

Vybrať si zlato, alebo sporiaci účet?

S dnešnými rastúcimi úrokovými sadzbami by sa každý mal uistiť, že zo svojich peňazí vyťaží maximum. Prejdite si v tomto článku našim porovnaním medzi sporiacimi účtami a investičným zlatom, kde nájdete aj niekoľko praktických tipov pre zhodnotenie vašich úspor.

Roky 2022 a 2023 boli turbulentné roky, v ktorých dominovalo geopolitické napätie a globálne ekonomické otrasy. Navyše to bolo všetko o inflácii, klesajúcej kúpnej sile a rastúcich nákladoch na energie. Čo však môžeme urobiť, aby sme ochránili naše úspory v týchto neistých časoch? Je stále bezpečné dôverovať bankám a vašim peniazom na štandardných účtoch? Existuje alternatíva k tradičným sporiacim účtom?

Na rozdiel od bežných účtov, kde si nechávate peniaze na každodenné výdavky, sporiace a termínované účty sú dlhodobé, úročené vkladové účty vedené v banke alebo inej finančnej inštitúcii. Jednou z najväčších výhod sporiaceho účtu je, že môžete zarábať úroky z peňazí držaných na sporiacom účte. V závislosti od typu účtu, ktorý máte, by ste sa k svojim peniazom mali dostať aj pomerne jednoducho.

Mali by ste však vedieť, že úroky na slovenských sporiacich účtoch len málokedy prekročia 2 % – aj keď sa niekedy dajú prehodnotiť. V niektorých krajinách dokonca ani neprekročia 1 % hranicu, v iných krajinách môžete zase dostať o niečo viac. Pri ochrane proti inflácii je dnes ale akýkoľvek termínovaný vklad neúspešnou investíciou, keďže inflácia dosahuje výrazne vyššie percentá ako termínované vklady.

Aj napriek tomu sú tieto účty aj na Slovensku tou najobľúbenejšou formou zhodnocovania - pričom už sa ani nejedná o zhodnocovanie vašich prostriedkov.

Prečo je to najpopulárnejšie ''riešenie''? V prvom rade majú sporiace účty istý upokojujúci psychologický efekt: vidíte, koľko máte peňazí, sú k dispozícii takmer okamžite a sú bezpečne garantované inštitúciou. Ďalšou pozitívnou stránkou sporiacich účtov je ich dostupnosť vstupná nenáročnosť. V mnohých krajinách vrátane tej našej väčšina bánk vyžaduje len minimálny vklad na otvorenie sporiaceho účtu, bez ďalšieho veľkého zasahovania. 

Týmto ale aj výhody takýchto účtov končia. Ak je pointou investovania zhodnotenie vašich úspor a taktiež aspoň základná ochrana pred infláciou a teda aj kúpnou silou vašich peňazí, sporiace účty vám dnes už vôbec nepomôžu, keďže úroveň inflácie v Európe je dnes štandardne okolo 10% a viac. 

Inflácia tu ale nie je len posledné 2 roky, a tým pádom nesie inflácia zo sebou aj kumulatívny efekt z dlhodobého hľadiska. 10€ v roku 2003 malo rovnakú kúpnu silu ako 16,24€ dnes. A ako je na tom zlato? 

Priemerná cena jednej unce zlata v roku 2003 bola okolo 347€ a v roku 2023 je to 1841€. To je jednoduchá ukážka ako zlato Vás zlato nielenže ochráni pred infláciou, ale dokáže vám z dlhodobého hľadiska zarobiť pekný balík peňazí. Za 20 rokov termínovaného vkladu by ste peniaze strácali, no pri držaní zlata by ste za tento čas relatívne bohatli.

Riešenie? Sporte do zlata!

Vezmite si príklad z centrálnych bánk.
Aby sa centrálne banky ochránili pred infláciou, aj práve oni nakupujú zlato! Dopyt centrálnych bánk po zlate explodoval v roku 2022 a dosiahol najvyššiu úroveň za posledných 55 rokov!

Pre svoj nedostatok má zlato vnútornú hodnotu stále. To znamená, že zlato nebude nikdy v dlhodobom horizonte strácať svoju hodnotu. Vezmite si tento overený príklad z histórie, príklad z úspešných inštitúcií a začnite investovať bezpečne - do investičného zlata.

 

 

Späť na blog

Pridať komentár