Zlato a kryptomeny, zlato a bitcoin, zlato vs crypto, investičné zlato, goldvault.sk

Zlato, alebo Kryptomeny?

Po ekonomickej neistote, ktorá prišla s pandémiou Covid-19, či udalosťami ako je vojna na Ukrajine, ľudia stále zvažujú rôzne spôsoby, ako investovať svoje ťažko zarobené peniaze. Drahé kovy a kryptomena sú dve alternatívy, ktoré neustále získavajú na popularite, pretože sú celkom odlišné a v poslednom čase zaznamenali veľké zhodnotenie. Investori sa stále rozhodujú, či investovať do drahých kovov ako zlato a striebro, alebo radšej do kryptomien ako Bitcoin a Ethereum. Toto rozhodnutie sa dnes zdá ako náročný výber, preto sa pozrime na výhody oboch.

Čo sú to drahé kovy?
Drahé kovy sú osvedčenou dlhodobou metódou investovania. Investori vkladajú svoje peniaze do aktív, ako je zlato, striebro a platina po tisícročia a vďaka ich vzácnosti sú drahé kovy všeobecne považované za „bezpečnú“ investíciu. Sú tiež široko používané pri výrobe šperkov no ich využitie je omnoho širšie. K ich vysokej hodnote prispieva ich nedostatok, vysoký dopyt v priemyselných prevádzkach a ich funkcia uchovávateľa hodnoty. Štyri najrozšírenejšie drahé kovy na investičné účely sú teda zlato, striebro, paládium a platina.

Výhody investovania do drahých kovov

1. Vzácnosť
Drahé kovy sú obmedzeným zdrojom. Ich rastúce použitie v priemysle ešte viac zvýšilo ich popularitu medzi investormi, pretože nákup teraz zvyšuje šancu na získanie maximálneho výnosu z dlhodobého hľadiska.

2. Bezpečný prístav
Drahé kovy sa bežne považujú za bezpečné útočisko. Ich ceny rastú v obdobiach zvýšenej neistoty, keď ostatné investície utrpia straty – čo z nich robí skvelý investičný doplnok do akéhokoľvek portfólia.

3. Diverzifikácia
Poznáte starý výrok „neukladajte všetky vajcia do jedného košíka“? Platí to najmä pri investíciách. Keď investujete do drahých kovov, existujú rôzne možnosti diverzifikácie vášho investičného portfólia. Môžete si kúpiť rôzne cenné kovy v rôznych gramážach, ktoré jednoznačne diverzifikujú portfólio o ďalšiu triedu aktív.

4. Súkromie
Ak hľadáte súkromie a diskrétnosť, fyzické kovy sú jedným z mála investovateľných aktív, ktoré sú pre vás skvelou voľbou. Nie je potrebné zapájať finančné organizácie a svoje investície si môžete ponechať bez akéhokoľvek externého monitorovania alebo poplatkov.

Riziká spojené s investíciami do zlata a drahých kovov
Investovanie do drahých kovov, ako každý iný typ investície, so sebou nesie určité riziká. Aj keď poskytujú silné výnosy a používajú sa na budovanie bohatstva, treba brať ohľad na možné nevýhody.

1. Volatilita
Cena drahých kovov môže v krátkodobom horizonte kolísať. V dôsledku toho existuje šanca, že vaše výnosy budú nižšie ako vaša nákupná cena v závislosti od toho, kedy sa rozhodnete predať. Toto však platí len pri krátkodobom držaní zlata.

2. Daň z kapitálových výnosov
Keď hodnota drahých kovov stúpne, môžu sa predať. Majte však na pamäti, že môže byť potenciálne zdanená. V závislosti od toho, kde žijete, možno budete musieť zaplatiť daň z kapitálových výnosov. Pre podrobné pochopenie uplatnenia daní pri zlate si môžete prečítať náš článok Zlato a dane.

Výhody investovania do kryptomien
Keďže už aj významné mená ako Elon Musk, alebo veľké americké banky investujú do bitcoínov a iných kryptomien, pri opise kryptomien sa tiež používa termín „digitálne zlato“. Museli by ste žiť pod skalou, ak ste ešte nepočuli o termíne „kryptomena“. Hoci ich volatilita niektorých ľudí desí, kryptomeny môžu generovať slušné výnosy. Pozrime sa prečo.

1. Priama kontrola
Investícia do kryptomien poskytuje úplnú nezávislosť a kontrolu. Nemusíte rokovať s bankami alebo inými finančnými inštitúciami.

2. Transparentnosť
Technológia blockchain monitoruje a zaznamenáva každú transakciu kryptomeny v úplne transparentnom systéme. Po vykonaní transakcie nie je nič možné zmeniť ani zrušiť. Transparentnosť je zaručená nezávisle od tretích strán, narozdiel od cenných kovov.

3. Jednoduchosť
Investovanie do kryptomien je vo všeobecnosti jednoduché a nekomplikované v porovnaní s akciami a inými aktívami, ktoré sú časovo náročné. Nemusíte podpisovať zmluvy ani navštevovať banky, pretože všetko prebieha digitálne.

Problémy kryptomien
Mnoho kryptomien využíva technológiu blockchain, čo je decentralizovaný systém, ktorý sleduje transakcie digitálnych aktív. Akokoľvek zložitá je technológia, rozšírenie infraštruktúry v mene zvýšenia škálovateľnosti viedlo k zraniteľnostiam.

Na uspokojenie globálneho dopytu sa kryptomeny ako bitcoin spoliehajú na mimoreťazcové transakcie, v ktorých používatelia nakupujú a predávajú mince mimo blockchainovej siete, čím v prvom rade účinne podkopávajú základný účel využitia technológie. Zatiaľ čo transakcie mimo reťazca sú určené na obchádzanie limitov blockchainu, v skutočnosti prinášajú bezpečnostné chyby, pretože ich možno pred zapísaním späť do blockchainu upraviť, čo umožňuje nečestnú hru s peniazmi ľudí. Spracovanie blockchainových transakcií pre bitcoinové burzy je tiež neefektívne, zaberá veľa času a energie. V skutočnosti sa začiatkom tohto roka dokázalo, že Bitcoin spotrebuje ročne viac elektriny ako celá Argentína. Napriek masívnej spotrebe energie sa na blockchain za sekundu zapíše menej ako 10 transakcií, čo núti kritikov obviňovať ťažiarov kryptomien z bezohľadného poškodzovania životného prostredia za čisto špekulatívne aktívum.

Nestabilita je neoddeliteľnou súčasťou sveta kryptomien
Kryptomeny, na rozdiel od drahých kovov, nemajú žiadnu reálnu vnútornú hodnotu. Neslúžia ničomu inému ako nástroju výmeny. A keďže sa považujú za investičné aktíva, pričom ktokoľvek od príležitostných investorov až po inštitucionálnych investorov vidí, aké výnosy môžu dosiahnuť tým, že sa pustia do kryptomien, zostávajú veľmi nepredvídateľné, prudko stúpajú a prudko klesajú, keď jednotlivci vyplácajú svoje investície. Napríklad cena bitcoinu medzi februárom a marcom  v roku 2020 klesla na polovicu, do konca roka sa zoštvornásobila, v januári 2021 dosiahla rekordné maximá a potom len o pár mesiacov neskôr klesla o 15 %. Na druhej strane fyzické drahé kovy možno nájsť v zdravotníckych zariadeniach, elektrických prístrojoch, šperkoch a na iných miestach. To znamená, že vždy existuje stabilný dopyt po drahom kove, čo udržuje ceny drahých kovov relatívne stabilné.

Výhody drahých kovov a kryptomien nie sú rovnaké 

Je však dôležité si uvedomiť, že trh s kryptomenami môže byť extrémne volatilný. Pozrite sa na cenu za posledných pár mesiacov či rokov. Jednoduchý tweet môže spôsobiť obrovský prepad cien, čo by sa so zlatom nestalo. Volatilita trhu v predchádzajúcom desaťročí prinútila rastúci počet spotrebiteľov investovať do drahých kovov, ktoré sú považované za bezpečné útočisko. Drahé kovy ako zlato a striebro možno nájsť v širokej škále investičných portfólií. Je to preto, že dokážu prečkať obdobia hospodárskych nepokojov.

Drahé kovy môžu fungovať ako zabezpečenie proti budúcej nespoľahlivosti, a preto sú vo svete všeobecne uznávané ako ekonomické aktívum. Okrem toho sú vysoko likvidné a môžu sa použiť na výmeny. To vytvára investičnú cestu, ktorá umožňuje rýchlu a efektívnu likviditu. 

Späť na blog

Pridať komentár