Útok na Izrael: Zlato posilňuje

Útok na Izrael: Zlato posilňuje

Trhová cena zlata v pondelok dramaticky vzrástla o viac ako 1 %, vďaka nečakaným stretom medzi izraelskými silami a jednotkami Hamasu. Počas víkendu sa teda zvýšilo bezpečnostné riziko konfliktu na Blízkom východe a tým sa podnietil nápor na bezpečné investície, akými je aj zlato.

Izrael v nedeľu odvetne zaútočil na palestínsku enklávu Gaza, pričom v sobotu v izraelských mestách zúrila islamistická skupina Hamas. Spotová cena zlata vyskočila o 1 % na 1849,90 USD za uncu do do ranných hodín, pričom dosiahlo najvyššiu úroveň za týždeň. Futures na americké zlato vzrástli o 1,1 % na 1864,50 USD.

„Zlato po víkendových geopolitických udalostiach opäť potvrdilo svoj bezpečný štatút,“ povedal senior analytik City Index Matt Simpson.

"Vidíme potenciál zlata smerovať k 1880 dolárom, ale pokiaľ neuvidíme, že sa výnosy dlhopisov podstatne znížia, pochybujem, že v dohľadnej dobe môže preraziť 1900 dolárov."



Dominový efekt násilia začiatkom novej veľkej vojny na Blízkom východe je reálnou hrozbou, čo rýchlo zvýši ceny ropy a zvýši dopyt po bezpečných aktívach, ako sú štátne pokladnice, dolár a japonský jen spolu so zlatom.

Zlato sa prudko odrazilo od piatkových sedemmesačných miním, ale jeho rast zostal obmedzený výraznými ekonomickými údajmi z USA, ktoré posilnili názor, že Fed pravdepodobne v blízkej budúcnosti neukončí cyklus sprísňovania menovej politiky. 

Čo ale čakať v blízkej budúcnosti? Ak bude konflikt pokračovať a ak vyeskaluje do dlhodobejšieho aktívneho konfliktu, zlato bude naďalej prudko rásť, preto je ideálny čas na investovanie do fyzického zlata.

 

Obsah toho webu nie je možné v žiadnom prípade považovať za investičné doporučenie. Uverejnené články a analýzy je potrebné vnímať ako subjektívne názory zamestnancov spoločnosi AG VAULT s.r.o.
Späť na blog

Pridať komentár