Supercyklus zlata, komodity, investicne zlato, goldvault.sk

Supercyklus zlata

Cena zlata sa ešte pred koncom roka 2023 blíži k svojmu historickému maximu. K tomuto vývoju samozrejme pomohli aj viaceré konflikty, nepokoje a neistoty spojené s finančnými ukazovateľmi tých najväčších ekonomík. Pri analyzovaní dlhodobého trendu ceny zlata však dochádzame stále viac a viac k jednému záveru. Zlato je zdá sa ako komodita v dlhodobom supercykle rastu.

Čo je to supercyklus?

Na to, aby sme mohli povedať že je nejaká komodita v supercykle, musí napĺňať niekoľko definičných znakov. Prvým znakom je, že takýto trend musí trvať 5 rokov a viac. Ďalším znakom je že trhová cena musí dosiahnuť tzv. supersize rise, čo znamená aspoň trojnásobný nárast danej ceny komodity. Táto kombinácia dlhodobého a rýchleho rastu sa vzťahuje len na tie najstabilnejšie triedy aktív, pričom zlato môže byť v tomto ohľade jedno z najstabilnejších aktív vôbec.

Zlato sa nachádza v supercykle už od roku 2001

Zlato zažívalo supercyklus rastu počas stáročia, no jeden z posledných veľkých supercyklov začal v druhej polovici 60. rokov a trval celé 70. roky minulého storočia.

Historický graf zlata, investicne zlato, goldvault.sk

V roku 2001 stála unca zlata približne len 200 dolárov. Do polovice roka 2011 zlato dosiahlo nový rekord vysoko nad hranicu 1900 dolárov za uncu. V krátkom čase niečo cez 10 rokov sa hodnota zlata zvýšila o obrovských 800 %. Toto ilustruje skutočnú definíciu komodity v supercykle. To však neznamenalo úplný koniec cyklu. Zlato je dnes nad hranicou 2000 dolárov a mieri k čoskoro ďalšiemu historickému maximu. Môžeme v kľude tvrdiť, že tento dlhodobý supercyklus zlata ešte neskončil a ani sa tak skoro skončiť nechystá. Prečo?

Supercykly nepoháňa len zvýšený dopyt, ale aj inflácia. Práve obrovské inflačné výkyvy urýchľujú rast z dlhodobej perspektívy a toto platí samozrejme aj na zlato. V grafike nižšie je zobrazená silná korelácia veľkých inflačných udalostí s následným rastom supercyklov. V tomto prípade vždy platí pravidlo, že každá ďalšia vlna spôsobuje dlhodobo exponenciálny rast. 

supercyklus, komodity, zlato, inflácia, goldvault.sk

 

Späť na blog

Pridať komentár