Sú zlaté šperky investíciou?

Sú zlaté šperky investíciou?

Oplatí sa investovať do zlatých šperkov? Dajú sa považovať zlaté šperky za investičné zlato?

Pokiaľ ide o investovanie do zlata, mnoho ľudí môže byť v pokušení kúpiť si namiesto investičného zlata, zlaté šperky. Hoci zlaté šperky môžu držať istú estetickú hodnotu a módny účel, v skutočnosti však nie sú tou najlepšou voľbou pre tých, ktorí chcú reálne investovať do zlata za účelom udržovania a zhodnocovania investovaných prostriedkov.

Prečo je to tak? V prvom rade, zlaté šperky nie sú čistou formou zlata. Zvyčajne je v šperkoch zlato v spojení s inými kovmi, aby bol šperk stabilnejší a odolnejší voči opotrebovaniu. To znamená, že rýdzosť zlata v šperkoch sa môže značne líšiť a vôbec nemusí byť vhodné na investičné účely.

Na druhej strane investičné zlato má zvyčajne 99,9% rýdzosť a spĺňa štandardy stanovené rôznymi regulačnými orgánmi. Z toho vyplýva, že si môžete byť istí jeho čistotou a autentickosťou. Investičné zlato je vysoko likvidné; viete ho ľahko kúpiť a rýchlo predať za stabilnú cenu na trhu. Pri šperkoch vám stabilnú cenu nikto negarantuje.

Keď predávate zlaté šperky, zvyčajne ich predávate pre ich estetickú hodnotu, ktorá môže podliehať osobným preferenciám a trendom. To znamená, že predajná hodnota zlatých šperkov môže byť výrazne nižšia ako hodnota investičného zlata. Naopak pri kúpe zlatých šperkov platíte za menej rýdze zlato, no zároveň je v cene zahrnutá šperkárska práca, ktorá neovplyvňuje ceny investičného zlata, ako investičné mince a tehličky.

Investičné zlato je na druhej strane oceňované na základe jeho hmotnosti, rýdzosti, a limitovaných vydaní čo z neho robí spoľahlivejšiu a stabilnejšiu investičnú možnosť. Okrem toho sa investičné zlato vo veľkej miere obchoduje na globálnom trhu, čo znamená, že je jednoduchšie ho nakupovať a predávať a možno ho obchodovať za trhové ceny.

Hoci zlaté šperky môžu byť krásnym a módnym doplnkom, nie sú tou najlepšou voľbou pre tých, ktorí chcú investovať do zlata. Investičné zlato je spoľahlivejšia a stabilnejšia investičná možnosť s vyššou čistotou a hodnotou pri ďalšom predaji a ľahšie sa nakupuje a predáva na trhu. Ak teda zvažujete investíciu do zlata, určite si vyberte investičné zlato a investujte do budúcnosti, ktorá je svetlá ako zlato.
Späť na blog

Pridať komentár