zlaté medaily, zlatá medaila, olympijské medaily, olympijská medaila, goldvault.sk, investicne zlato

Sú olympijské medaily skutočne zo zlata?

Blížia sa ďalšie Letné olympijské hry a s nimi prichádzajú aj túžby a dlhodobé sny reprezentantov, že vystúpia na stupne víťazov, a že v ich očiach zažiari odtieň zlatej medaily na krku. Všetci sme už boli svedkami viacerých úžasov v očiach olympjských víťazov, keď im zlatú medailu zavesili na krk a postavili sa na tej najvyšší stupienok. Je to emocionálny moment, ktorý nás inšpiruje a odráža stáročia dlhú tradíciu športových úspechov. 

Pre športovcov je to väčšinou vrchol ich kariéry a vyvrcholenie rokov driny, potu a niekedy aj sĺz. Dostať konečne do rúk olympíjske zlato znamená splniť si obrovský sen. Aký je však vzťah medzi Olympijskými hrami a zlatom? A sú tie medaily skutočne vyrobené z čistého zlata? 

Predtým než sa pozrieme na defnitívnu odpoveď na túto otázku, zodpovedzme si najprv prečo sa vlastne udeľuje zlatá medaila?

Zlato je len málokedy mimo titulkov.

Objavuje sa na finančných stránkach novín, zdobí honosné scény v televíznych reláciách a filmoch a oslavuje úspechy popredných športovcov, ktorí počítajú svojich fanúšikov na milióny.

Zlata je samozrejme prirodzene málo – to ho robí cenným. A zvlášť, medzi ostatnými členmi cenných kovov je jeho farba nezvyčajná. Zlato nie je vôbec najvzácnejší kov čo sa týka kvantity, ale čo sa týka farby a dopytu po ňom, je to číslo jedna medzi drahými kovmi. Keď sa vyrába so zliatinami, ako je nikel alebo striebro, môže sa premeniť na biele zlato; kov, ktorý sa stal populárnym v 20. rokoch minulého storočia ako náhrada platiny.

Musíme sa však pozrieť ešte hlbšie do histórie, aby sme určili, kedy a prečo bolo žlté zlato vybrané ako drahý kov. V skutočnosti nám záznamy ukazujú, že zlaté šperky boli prvýkrát vyrobené pred viac ako šiestimi tisícročiami - okolo roku 4600 pred Kristom. Mnoho ľudí chcelo zlato, no nie každý ho mohol mať. Vlastníctvo zlata alebo zlatých výrobkov sa stalo indikátorom spoločenského postavenia. A to isté platilo, keď organizátori olympijských hier uvažovali, ako odmeniť elitu športového sveta.

Je teda zlatá olympijská medaila skutočne z čistého a solídneho zlata?

Odpoveď môže byť v tomto prípade neromantická, ale nie je to úplne tak. Zlaté olympijské medaily nie sú z čistého bloku zlata. Jediný krát kedy sa tak stalo, bolo v roku 1912.

Zlaté medaily sú takmer celé zo striebra a v skutočnosti obsahujú len 6 gramov zlata na vonkajšom povrchu. Je to spôsobené neustále rastúcou cenou zlata a zároveň počet rozdaných zlatých medailí je viac ako 340, čo by nebolo udržateľné. Zvyšok medaily tvorí čisté striebro o rýdzosti 99,99%, rovnako ako strieborná medaila pre druhé miesto - okrem pozlátenia na povrchu. Bronzové medaily pozostávajú na 90% z medi a 10% zinku. 

Takže ak si prepočítame aktuálnu cenu striebra a zlata, pri váhe danej medaile by sa jednalo o cenu daných kovov v nej obsiahnutých na úrovni okolo len 500€. Sentimentálna hodnota však dosahuje ďaleko väčšiu hodnotu, keďže sa jedná o symbol životného úspechu.

No zúfať nemusíte. Ak máte chuť po čistom, rýdzom zlate ktoré Vám vydrží doživotne, obrátťe sa na investičné zlato vo forme či už mincí alebo tehličiek zo širokej ponuky na Goldvault.sk.

Späť na blog

Pridať komentár