Preprava investičného zlata, logistika zlata, doprava zlata, goldvault.sk

Preprava investičného zlata

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa investičné zlato prepravuje od jeho vyťaženia až ku konečnému spotrebiteľovi. V tomto logistickom procese je zapojených viac strán, kde každá prispieva či už k výrobe, preprave, alebo predaji investičného zlata konečnému klientovi. Nižšie si presne ujasníme, na akú cestu sa zlato vydáva.

1. zastávka: Ťažba

Baníci zvyčajne používajú ťažké mechanizmy a techniku na zber rudných ložísk hlboko v zemi. Zhromažďujú aluviálne nánosy z riečnych íl, piesku alebo bahna. Pretože zlato je má vysokú hustotu, baníci môžu zmiešať horninu a štrk s vodou a jednoducho oddeliť zlato od iných minerálov. Podľa World Gold Council ťažba zlata zamestnáva viac ako 2 milióny ľudí na celom svete. Tieto pracovné miesta tvoria základ hospodárskej činnosti v mnohých odľahlých oblastiach s menej výkonnými ekonomikami. Baníci takto najčastejšie získavajú čiastočne čisté kusy zlata, nazývané aj ako tehličky doré (doré bars), a posielajú ich do rafinérií na ďalšie spracovanie. Nižšie je obrázok takýchto tehličiek doré, ktoré predstavujú už vyťažené, ale ešte nerafinované nie úplne rýdze zlato.

ťažobné zlato, zlaté tehličky doré, nerafinované zlato

2. zastávka: Rafinérie

Rafinérie dostávajú doré tehličky od baníkov, ako aj kovový šrot z recyklovania. Rafinácia je chemický proces odstraňovania nečistôt z vyťaženého alebo recyklovaného materiálu. Na extrakciu obsahu čistého zlata sa používa niekoľko metód, ale dve najbežnejšie sú Millerov proces a Wohlwillov proces.

Počas Millerovho procesu rafinér roztaví nečisté zlato a vyfúkne prúd plynného chlóru cez roztavený kov. Nežiaduce prvky tuhnú na chloridy a oddelia sa od zlata. Tento proces produkuje 99,95% čisté zlato.

Wohlwillov proces zahŕňa vyslanie elektrického prúdu cez zmes, rozpustenie kontaminujúcich kovov a zanechanie čistého zlata. Tento proces produkuje zlato s čistotou až 99,999 %.

Napríklad Argor-Heraeus je jedna z najvýznamnejších rafinérií drahých kovov so sídlom vo Švajčiarsku. Spoločnosť zušľachťuje zlato z baní, ako aj výrobky z recyklovaného zlata. Argor potom poskytuje rafinované zlato hodinárom, spoločnostiam so zdravotníckymi pomôckami a technológiami, bankám, mincovniam a veľkoobchodníkom.

Zlaté investičné tehličky, Tehličky argor heraeus, rafinované zlato, goldvault.sk

3. zastávka: Veľkoobchodný prepravca

Len málo ľudí chápe, aké cenné je v skutočnosti čisté zlato. Môžete si kúpiť úplne nové luxusné auto s jedinou zlatou tehličkou veľkosti vášho telefónu a potom umiestniť zlato v hodnote státisícov na sedadlo spolujazdca toho istého auta. Kvôli obrovskej hodnote zlata si presun zlata medzi baníkmi, rafinériami, mincovňami a veľkoobchodníkmi vyžaduje veľmi prísne bezpečnostné protokoly, a nemôže ho prepravovať len tak hocikto.

Drahé kovy cestujú po svete lietadlom, vlakom a obrneným nákladným autom. Spoločnosti ako Loomis, či Brinks sú svetovými lídrami v preprave drahých kovov. Ponúkajú logistické, úschovné, poistné a audítorské systémy pre ďalšie strany v rámci dodávateľského reťazca. Tieto spoločnosti majú centrály blízko hlavných rafinérií vo Švajčiarsku a rovnako aj pri najdôležitejších letiskách, akými sú napríklad Frankfurt, kde zaisťujú najrýchlejší možný systém doručovania investičného zlata. S týmito kľúčovými prepravcami spolupracuje aj Goldvault.sk, od ktorých bezpečne dostávame zlato priamo od rafinérií.

Loomis, doručovanie zlata, preprava zlata, logistika zlata, goldvault.sk

4. Doručenie k vašim dverám 

Poslednou zastávkou je už skutočne doručenie investičného zlata predajcom ku konečnému klientovi. Tento postup je rovnako dôležitý čo sa týka zabezpečenia bezpečnosti a maximálnej spoľahlivosti. Doručujeme výlučne poistené zásielky, čo zabezpečuje garanciu bezpečia investície. Je možné využiť aj anonymné označenie zásielky na požiadanie, čo môže pridať ďalší bezpečnostný faktor. Konečným benefitom je fakt, že doručovanie Vám ponúkame nad 1000€ úplne zadarmo, a len so spoľahlivými logistickými partnermi.

 

 

Späť na blog

Pridať komentár