Je zlato mena alebo komodita

Je zlato mena alebo komodita?

Je zlato mena alebo komodita? V skutočnosti sa dá povedať na oboje v istom zmysle áno, aj nie. Na to, aby sme dokázali lepšie odpovedať na túto otázku, najprv si musíme zadefinovať výrazy ako mena a komodita.

podľa Investopedie je mena „...všeobecne akceptovaná forma peňazí, vrátane mincí a papierových bankoviek, ktoré vydáva vláda a obiehajú v rámci ekonomiky. Mena, ktorá sa používa ako prostriedok výmeny za tovary a služby a je základom obchodu.“

Komodita je základná položka, ktorú je možné kupovať a predávať na trhu a je zameniteľná s inými komoditami rovnakého druhu. Najčastejšie sa používajú ako materiály či vstupy pri výrobe iných tovarov alebo služieb.

Kvalita danej komodity sa môže mierne líšiť, ale očakávajú sa určité štandardy. Tie zabezpečujú, že tovar je v podstate rovnaký, bez ohľadu na výrobcu. To znamená, že pre obchodníka je zlato zlato: bez ohľadu na to, kde sa ťažilo alebo kto ho ťažil.

Je zlato komoditou? 

Podľa vyššie uvedených kritérií zlato spĺňa všetky potrebné požiadavky, takže môžeme povedať áno, zlato je komodita. Rovnako ako striebro a iné drahé kovy je základným kovovým prvkom. Ako taký je opísaný ako zameniteľný – identický a úplne zameniteľný.

Zlato z celého sveta sa používa na výrobu šperkov, tehličiek a mincí,  elektronických komponentov a má mnohých ďalších aplikácií. Ak by bol potrebný ďalší dôkaz, obchoduje sa práve na komoditnom trhu.

Je zlato menou? 

Zlato už dnes úplne nespĺňa všetky vyššie uvedené kritériá potrebné na to, aby sa považovalo za menu, ale pred 20. storočím sa ako platidlo používalo vo väčšine ekonomík. Na rozdiel od fiat peňazí už zlato nevydávajú vlády, napríklad v obežných minciach. Používa sa však ako prostriedok výmeny a môže byť základom obchodu - toto kritérium je zachované.

Pred koncom zlatého štandardu v roku 1971 bol americký dolár – hlavná svetová mena – fixovaný na cenu zlata. Teoreticky bolo vymeniteľné za zlato. Ako taká mohla byť potom klasifikovaná ako mena. Preto môžeme tvrdiť, že zlato po roku 1971 už nie je v plnej miere menou.

Dokonca aj teraz, vlády, centrálne banky a finančné inštitúcie naďalej držia veľké zásoby zlata ako zásobárne bohatstva a pre prípadnú budúcu výmenu. Individuálni investori tiež držia zlato ako dlhodobý bezpečný prístav, hedge-investíciu a skladovanie hodnoty. Nakoniec toto zlato môže byť vymenené za komoditné ceny a použité ako základ pre obchod.

Ďalším argumentom pre zlato ako platidlo je skutočnosť, že niektorým zlatým minciam vyrábaným v súčasnosti sa pripisuje nominálna hodnota. Vo Veľkej Británii The Royal Mint vyrába množstvo zlatých mincí, ktoré sú technicky zákonným platidlom. Napríklad zlatá Britannia a gold Sovereign majú nominálnu hodnotu 100 GBP a 1 GBP. Ich skutočná hodnota v hmotnosti zlata je oveľa vyššia a nie sú akceptované v obchodoch alebo bankách, ale považujú sa za zákonné platidlo, čo ich technicky robí platidlom a poskytuje im množstvo užitočných daňových výhod.

Takže aj keď zlato nie je dnes striktne menou, dá sa použiť mnohými podobnými spôsobmi ako fiat meny. Niektorí milovníci zlata skutočne tvrdia, že zlato – dokonca aj po opustení zlatého štandardu – zostáva jedinou skutočnou, dlhodobou medzinárodnou menou, pričom sa s ním tiež obchoduje ako s komoditou. Aký je Váš názor?

Späť na blog

Pridať komentár