Pomer meď/zlato, pomer medi a zlata, ukazovateľ ekonomiky goldvault.sk

Dôležitý pomer meď/zlato

V tomto článku sa pozrieme na dôležitý trhový ukazovateľ, ktorý je často prehliadaný, no môže predpovedať zásadné diagnózy dnešnej ekonomiky. Jedná sa o trhový pomer medi a zlata.

Prečo práve tieto dva kovy? Meď, ako priemyselný kov používaný v stavebníctve, elektronike, výrobe a v iných odvetviach má tendenciu trhovo rásť, keď sa ekonomike darí a rastie. Na druhej strane zlato sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné útočisko a má tendenciu cenovo rásť, keď sa zvyšujú riziká poklesu ekonomiky. Vydeľte cenu medi cenou zlata a voilà: máte šikovný prehľad očakávaní rastu oproti ekonomickej neistote. Keďže tieto kovy majú opačnú koreláciu cenového rastu na trhu, môžu slúžiť ako zaujímavý ukazovateľ.

Ale je toho viac. Keďže úrokové sadzby sú silne ovplyvnené očakávaniami rastu a ekonomickou neistotou (Fed má tendenciu znižovať sadzby, keď je ekonomická aktivita nebezpečne pomalá, a zvyšovať ich, keď je aktivita nebezpečne horúca), pomer medi a zlata je tiež skvelým signálom o tom, kde úrokové sadzby môžu smerovať. Keď ekonomika zatne a riziká ustupujú, pomer stúpa – s úrokovými sadzbami, ktoré ho zvyčajne nasledujú. Ako môžete vidieť v grafe, presne to sa stalo v roku 2021, keď masívne zvýšenie pomeru medi a zlata (biela čiara) predchádzalo masívnemu nárastu 10-ročného výnosu (modrá čiara).


Pomer meď/zlato pomer medi a zlata

Na druhej strane, keď sa pomer prepadne, je to znak oslabenej ekonomiky a rastúcich rizík. V týchto prípadoch má Fed tendenciu znižovať úrokové sadzby, pretože investori sa náhlia k bezpečným aktívam, ako sú štátne dlhopisy, čím sa výnosy ďalej znižujú.

To nás privádza do tohto roku a pomer medi a zlata pomaly klesá. Neprepadajme však panike – toto nie je alarm, že by šla ekonomika z útesu. Dôležité je, že tento pomer momentálne naznačuje, že výnosy dlhopisov môžu byť v porovnaní s makroekonomickým prostredím príliš vysoké. To môže urobiť zo štátnych dlhopisov lákavú investíciu práve teraz: ak sa nálada zhorší, sú pripravené podávať dobré výsledky, ale v prípade, že by sa ekonomický rast vrátil späť, majú v sebe istú dávku ekonomického bezpečia.

Hoci na to často zabúdame, meď je tretím najviac spotrebovaným kovom na svete a používa sa v rôznych priemyselných odvetviach kvôli svojej odolnosti voči korózii a schopnosti viesť teplo aj elektrinu. Tento kov je tak kritickým aspektom svetovej ekonomiky, analytici ho často používajú ako meradlo priemyselného a spotrebiteľského dopytu, ako aj ako indikátor recesie, čo mu dáva prezývku „Dr. Copper."

Žiaľ, zdá sa, že pacient bol na poslednej kontrole u lekára v nie najlepšom stave. Natalie Scott-Gray, analytička kovov a komodít u firmy StoneX, vo štvrtok pre Financial Times povedala, že nedávny pokles cien medi je znepokojujúcim signálom pre globálnu ekonomiku. "Je to prvý fyzický dôkaz, ktorý vidíme, že dopyt je ovplyvnený horšie, ako sa na Západe očakávalo," povedala. Aj toto môže byť odkazom, že práve pomer zlata a medi je dôležitejší a použiteľnejší viac, ako kedykoľvek v minulosti.

 

Späť na blog

Pridať komentár