Chyby pri investovaní do zlata Chyby pri nákupe zlata

Chyby pri investovaní do zlata

Investovanie do fyzického zlata je skvelý spôsob, ako ochrániť svoju finančnú budúcnosť, no na druhej strane je tiež dobré vedieť, ktorým chybám sa treba vyvarovať, ak sa jedná o kúpu investičného zlata. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko takýchto chýb.

1. Nákup zlata len počas ekonomických alebo geopolitických turbulencií

Častou chybou začínajúcich investorov je, že fyzické zlato kupujú až vtedy, keď prepukne významná ekonomická alebo geopolitická kríza, v dôsledku čoho cena zlata často prudko stúpa. Tento prístup však môže byť zavádzajúci, keďže predpokladá, že zlato je výlučne krízová komodita. V skutočnosti môže byť zlato ako súčasť diverzifikovaného portfólia nevyhnutnou súčasťou vašej dlhodobej investičnej stratégie (dôkaz zlatého supercyklu) a poskytuje ochranu pred infláciou, menovými výkyvmi a inými neistotami. Ak budete zlato kupovať iba v čase krízy, môžete prísť o potenciálne zisky, ktoré by ste mohli dosiahnuť investovaním do zlata vopred a po danej kríze.

Ako sa tomu vyhnúť: Jedným zo spôsobov, ako maximalizovať výhody vašej investície do zlata, je nakupovať zlato a drahé kovy bez čakania na vypuknutie krízy a pravidelne dopĺňať svoje zlaté úspory.

2. Nedostatočný prehľad pred investovaním do zlata

Rovnako ako pri akejkoľvek inej investícii, pokiaľ ide o nákup zlatých tehličiek alebo mincí, neskočte do toho naslepo, pretože je dôležité urobiť si prieskum a nájsť dôveryhodného predajcu. Je dôležité poznať svoje priority pri nákupe zlata a teda aj dôvod prečo zlato chcete vlastniť. Nákup zlata by nemal byť len o sledovaní najnižšej ceny, ale aj o snahe získať čo najlepšiu službu sprostredkovania informácii od profesionálov, od ktorých zlato chcete kúpiť.

3. Považovanie zlata za krátkodobú investíciu

Pokiaľ ide o investovanie do fyzického zlata, zvyčajne je dobré zvoliť dlhodobý prístup. Všetko samozrejme závisí od vašej investičnej stratégie a cieľov. Aj keď je možné špekulovať o cene zlata, vo všeobecnosti nejde o krátkodobú investíciu kvôli jeho dlhodobému trendu zhodnocovania.





Čo súvisí s naším prvým bodom: ak sa vyhnete nákupu iba v ťažkých ekonomických časoch, keď je cena zvyčajne vyššia, je pravdepodobnejšie, že skrátite čakaciu dobu, aby sa vám vrátili počiatočné náklady.

Na čo nezabudnúť: Pri investovaní do zlata je dôležité mať na pamäti, že nejde ani tak o zdroj príjmu (nejedná sa o produktívne aktívum), ako skôr o prostriedok na budovanie bohatstva a ochranu úspor - prostredníctvom zhodnocovania ceny v priebehu času. Zlato sa ani nemusí chápať ako investícia, pretože pri investovaní existuje isté riziko straty, a to v dlhodobom meradle pri zlate nie je prítomné.

4. Kúpa nevhodného produktu

Začínajúci investori môžu vložiť všetky svoje peniaze do nákupu len jedného typu investičného zlatého produktu, ako sú zlaté mince.

Napríklad, ak je vaším cieľom byť nákladovo efektívnejší, zlaté tehličky môžu byť lepšou voľbou, jednoducho preto, že výroba zlatých mincí si vyžaduje viac času, peňazí a remeselných nákladov, ktoré sa odrážajú v ich cenách. Ak teda chcete za svoje peniaze získať viac zlata, tehly môžu byť tou správnou cestou.

Na druhej strane, ak máte záujem o zbieranie vzácnych mincí alebo ak chcete darovať zlato niekomu, na kom vám záleží, mince alebo zberateľské predmety môžu byť lepšou voľbou. Okrem toho sa zlaté mince dajú ľahšie predávať v malých množstvách ako tehličky z dôvodu ich nižšej hmotnosti a menšej veľkosti, čo z nich často robí flexibilnejšiu voľbu pre investorov.

5. Prehliadanie rýdzosti zlata

Ďalšia vec, ktorú mnohí investori prehliadajú, je čistota/rýdzosť zlata, ktoré kupujú.

Rýdzosť zlata je určená percentuálnym množstvom čistého zlata, ktoré sa nachádza v danom produkte. Ak je napríklad zlatá minca vyrobená z 24-karátového zlata, znamená to, že je vyrobená z 99,99% čistého zlata (najvyššia možná rýdzosť zlata). Ak je však vyrobená z 18-karátového zlata, znamená to, že iba 75 % mince je čisté zlato, zatiaľ čo zvyšok tvoria iné kovy. Práve preto je dôležité investovať do investičného zlata, nie zlatých šperkov.

Prečo je to dôležité? Pretože na to, aby bol výrobok považovaný za investičné zlato, musí mať úroveň čistoty 99,5 % a viac. Akákoľvek úroveň čistoty pod touto úrovňou bude skvelá pre šperky alebo priemyselné použitie, ale nie pre investície. Ak máte produkt ako šperk, ktorý má rýdzosť 75%, nebudete ho vedieť ľahko predať, ak aj áno, získate za neho omnoho menej. Investičné zlato dokážete predať vždy podľa aktuálnej trhovej ceny zlata.



 

 

Späť na blog

Pridať komentár